Buitengevel bepleisteren

Een gevelbepleistering plaatsen kan op zowel oude als nieuwe buitengevels, ze maken ze modern, fris en mooi. Wij sommen de soorten gevelbepleistering op met hun voor- en nadelen.

Opbouw gevelbepleistering op metselwerk

  • metselwerk
  • primer
  • cementering met glasvezelbewapening
  • hechtingslaag of voorstrijk
  • silicone sierpleister

Systemen

Volgende pleistersystemen kunnen toegepast worden:

Gevelanalyse

Vooraleer men met de pleisterwerken gaat starten, zal men eerst een analyse van de buitengevels maken. Pas na een grondige voorbereiding kan men het juiste pleistersysteem toepassen. Een gebouw kan uit verschillende materialen en ondergronden bestaan zoals metselwerk in betonsteen, baksteen, cellenbeton, kalkzandsteen, minerale pleister... Voor elke soort ondergrond is een pleistersysteem mogelijk. Ook het uitzicht zal meebepalend zijn ( cementering, krabpleister, korrelpleiser, fijne sierpleister ) welke soort zal toegepast worden.

Buitengevels kunnen in goede en slechte staat verkeren, buitengevels kunnen te kampen hebben met vochtproblemen, mossen, algen... of buitenmuren dienen eerst een gevelrenovatie te ondergaan... De juiste inschatting van de porositeit, capillariteit, alkaliteit, corrosie, uitzetting en inkrimping van materialen zijn belangrijk. De gevelpleister dient steeds op een zuivere ondergrond worden geplaatst om een goede hechting te kunnen garanderen.  Ook of er al dan geen buitengevelisolatie moet geplaatst worden zal het systeem bepalen. De aannemer zal alles in kaart brengen en een plan / offerte opmaken met een duidelijk plan welk systeem waar zal toegepast worden.

Voorbereiding

Vooraleer de werken kunnen starten, zal de aannemer een aantal voorbereidingen moeten treffen. Moet er in de hoogte gewerkt worden, dan zal een stelling geplaatst moeten worden. Het tijdig bestellen en leveren van de benodigde materialen ( pleister, profielen, werkmateriaal... ) om de pleisterwerken te kunnen starten. Ook tijdens en na de werken dient er heel wat afval opgeruimd te worden. Een goede stucadoor staat trouwens zelf in voor het proper achterlaten van de werf. Alle losgekomen stukken pleister, lege verpakkingen, wapeningsnetten, stukken hoekprofielen, vloer, deur- en raambescherming worden netjes in de afvalcontainer geplaatst. De stucadoor zorgt zelf voor de ophaling van het afval.

Vooraleer men begint te pleisteren, gaat men alles mooi afdekken. Denk maar aan het beschermen van dakgoten, voetpaden, terras & oprit, raampartijen, dorpels enz... Vervolgens gaat men alle benodigde hoekprofielen en stopprofielen plaatsen ter versteviging van de randen. Dergelijke profielen bestaan uit roestvrij inox en kunnen al dan niet voorzien zijn van een coating.

Opbouw

Het aanbrengen van de gevelpleister geschiedt in een aantal lagen. Eerst zal men de voorspuitlaag aanbrengen. Voorspuitpleister wordt gebruikt bij sterk of wisselend zuigende ondergronden ter verbetering van de hechting en egale zuiging. Het is niet altijd nodig een voorspuitlaag aan te brengen. Vervolgens brengt men een grondlaag met wapeningsweefsel aan waar nodig, een gronderingslaag en vervolgens het machinaal aanbrengen van een afwerklaag met afwerking naar keuze. Belangrijk is dat de droogtijden tussen de verschillende lagen gerespecteerd worden. In geval van doe-het-zelf, raadpleeg een professional of raadpleeg de technisch fiches van de gebruikte materialen.

Na de werken staat de stucadoor in voor de kitwerken van ramen ,deuren, dorpels enz... en zorgt men voor de opkuis van de werf.

Soorten buitenbepleistering

Over het algemeen worden deze soorten bepleistering het meest gebruikt: de minerale gevelbepleistering of de synthetische gevelpleister. Siliconenpleisters worden meestal gebruikt bij nieuwbouwwoningen, terwijl minerale pleisters meer geschikt zijn voor verbouwingen en renovaties, dankzij hun "ademend" vermogen ( waterdampdoorlatendheid ).

Elk hebben ze hun voor- en nadelen, we zetten ze voor jouw op een rijtje:

1. Synthetische gevelbepleistering

Je kan kiezen tussen een siliconenharspleister en een gladpleister.

De meest gebruikte synthetische gevelpleister is de zelfreinigende siliconenharspleister en wordt gebruikt als eindpleister in de afwerking van de muren. Deze bepleistering is de meest kwalitatieve gebruiksklare pleister in zijn soort.

Siliconenpleisters zijn duurzaam, kras- en stootvast, weerbestendig, bestand tegen slagregen, onderhoudsarm, algenwerend en egaal en regelmatig van structuur.

Een siliconenpleister is lichter dan een minerale pleister en dus beter geschikt voor het afwerken van gevelisolatie. De pleisters worden reeds ingekleurd aangeleverd maar je kan kiezen uit een zeer grote waaien aan kleuren.

Voordeel siliconenpleister

  • + waterafstotend / niet waterdicht
  • + harder oppervlak dan minerale pleister
  • + bijna alle kleuren zijn mogelijk
  • + grote elasticiteit = grote scheurbestendigheid
  • + licht van gewicht
  • + gladde afwerking

Je kunt ook kiezen voor gladpleister. Die gevelpleister met een korrel kleiner dan 0.5 mm maakt de ondergrond egaal en wordt afgewerkt met siliconenharsverf.

2. Minerale gevelbepleistering of krabpleister

Minerale pleisters zijn samengesteld uit hydraulische kalk, cement en zand. Deze natuurlijke bestanddelen vult men aan met granulaten en kleurpigmenten. Stucadoors plaatsen een minerale pleister in één laag rechtstreeks op het metselwerk. De pleisterlaag is in de massa gekleurd. Het sierpleister wordt vervolgens meestal gekrabd, waardoor de crépi een specifieke textuur krijgt. Minerale pleisters zijn ideaal voor renovatiewerken. Ze bevorderen een gezond binnenklimaat in uw woning of gebouw en zijn gemakkelijk te reinigen.

Voordeel minerale pleisters

  • + hard en duurzaam
  • + milieuvriendelijk
  • + ademend / dampdoorlatend
  • + kleurvast
  • + makkelijk te reinigen
  • + ruwe afwerking

Soorten oppervlakteafwerking

  1. Vlak / effen
  2. Gekrabt
  3. Geschuurd

Cementering

Indien gewenst is het mogelijk een plint in een grijze waterwerende cementlaag te brengen, hier spreekt men van een cementering. Door het aanbrengen van het juiste verfsysteem, kan je de plint de kleur geven zoals gewenst.

Bepleistering herstellen & renoveren

Na verloop van tijd kan het zijn dat de bepleistering begint af te brokkelen door bijvoorbeeld vocht in de buitenmuur of door een beschadiging. Er bestaan een aantal technieken voor het herstellen van gevelbepleistering.

Bepleistering schoonmaken

Slaat de bepleistering groen uit? Ontstaat er een zwarte aanslag of heb je te maken met bijvoorbeeld graffiti? Er bestaan een aantal technieken voor het reinigen van gevelbepleistering.

Prijs gevel bepleisteren

Soort werk Prijs Offerte
Gevelbepleistering: enkel siliconenharspleister of enkel crepi € 55,00 - € 85,00/m2
Offerte

Gevel laten bepleisteren?

Pleisterwerken nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte