Bestaande buitengevel isoleren

Daar veel warmte verloren gaat via de buitenmuren dienen bestaande buitenmuren geïsoleerd te worden. De isolatie heeft een thermische en akoestische functie. Wij leggen de mogelijkheden uit hoe je bestaande muren kan isoleren in functie van een renovatie.

In veel gevallen zijn oude buitengevels die gerenoveerd dienen te worden niet voorzien van gevelisolatie. In dat geval kan het interessant zijn slecht onderhouden gevels te renoveren en direct te voorzien van thermische isolatie.

Waarom buitenmuren na-isoleren?

Je woning dient te voldoen aan de energieprestatienormen van vandaag. Ze worden opgelegd door de Vlaamse Overheid en wil hiermee warmteverliezen zo veel mogelijk voorkomen. De energieprestatieregelgeving legt maximale U-waarden en minimale R-waarden op aan scheidingsconstructies zoals buitenmuren. Afhankelijk van de soort gevelisolatie bepaal je de maximale U-waarde.

Tip: De maximale U-waarde (W/m²K) voor buitenmuren die in contact komen met de ondergrond is max. 0,24 W/m²K.

Slecht geïsoleerde buitenmuren of buitenmuren die nog niet voorzien zijn van muurisolatie verliezen veel warmte waardoor het comfort binnenin verloren gaat en er onnodige verwarmingskosten worden gemaakt. De kosten die gemaakt worden door bestaande muren na te isoleren worden na een paar jaar teruggewonnen, bovendien geniet je in sommige gevallen van een premie.

Na-isolatie systemen voor bestaande buitenmuren

Er bestaan een aantal isolatietechnieken voor het na-isoleren van bestaande buitenmuren die nog niet voorzien zijn van isolatie. Afhankelijk of de muren als dan niet voorzien zijn van een bruikbare spouw, zijn er een aantal oplossingen mogelijk:

Buitenmuren met spouw

Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij de keuze van isolatiesysteem. Muren met een bestaande spouw bijvoorbeeld worden meestal ingeblazen / opgespoten met inblaaswol, vlokken, schuim of snippers, isolatieparels. Deze manier van isoleren is de snelste en meest goedkope oplossing. Nadeel is dat de spouw dient te voldoen aan een aantal voorwaarden vooraleer de isolatie ingespoten kan worden.

Lees meer over de spouw na-isoleren.

Massieve gevelmuren

Is er geen spouw aanwezig dan kan de isolatie aan de buitenzijde van de massieve muur aangebracht worden én voorzien worden van een extra afwerkingslaag of muurbekleding. Meestal bestaat het isolatiemateriaal uit isolatiemattenisolatieplaten of isolatiepanelen ( mét of zonder tand en groef ) waartegen een afwerking wordt voorzien.

Dergelijke oplossingen zijn een stuk duurder omdat ze zeer arbeidsintensief zijn en moeten voorzien worden van een afwerking. Bovendien kan het zijn dat bestaande elementen in de buitengevel vervangen ( dorpels ) of aangepast / verplaatst ( oversteek / afvoeren ) dienen te worden. Is de gevel in goede staat en er werd nog geen isolatie geplaatst, dan kan je ook opteren om de isolatie tegen de binnenmuur te plaatsen.

Afwerking buitenmuurisolatie

Indien nieuwe isolatie aan de buiten- of binnenzijde van de bestaande buitenmuur wordt aangebracht, dan dient een afwerkingslaag aangebracht worden. Volgende afwerkingssystemen komen in aanmerking:

Buitenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie

  • Binnengevelisolatie afgewerkt met bepleistering
  • Binnengevelisolatie afgewerkt met gyproc voorzetwand

Premies

Je kan genieten van subsidies indien je je buitenmuren langs de buitenzijde laat isoleren of na-isolatie in de spouw voorziet.

Gevel laten na-isoleren?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte