Steenstrips & gevelrenovatie
Steenstrips zijn een volwaardige afwerking van buitengevels en worden veel toegepast na een gevelrenovatie.
Toepassing steenstrips
Steenstrips kunnen zowel bij gevelrenovaties als bij nieuwbouw tegen buitengevels geplaatst worden. Het uiterlijk van steenstripgevels zijn niet te onderscheiden van gewoon traditioneel metselwerk. Ze kunnen zowel binnen als buiten toegepast worden. Steenstrips worden op verschillende manieren geleverd:
- los ( baksteen ): intensieve plaatsing, oogt het mooist
- rechthoek of z-vorm ( natuusteen / kunststeen ): makkelijke en snelle plaatsing
Soorten steenstrips
Baksteenstrips
Worden gemaakt uit gebakken aarde / klei, hebben het uiterlijk van baksteen en zijn slechts 2 cm dik. Ze worden van echte baksteen afgezaagd. De afmetingen van de strips zijn dezelfde als traditionele metselstenen maar ze zijn gewoon minder dik. Ze zijn verkrijgbaar in een zeer groot kleurengamma, bijna even groot als het baksteengamma. Ze zijn zowel als vlakke strips als in hoekstrips te verkrijgen.
Kunststeenstrips
Worden gemaakt in een mal. Een mengsel van mortel van cement en korrels, en pigment- grondstoffen vormen de imitatie steenstrips. Er bestaan 2 soorten kunststeenstrips: natuursteen kunststeenstrips en baksteen kunststeenstrips. Ze hebben het uiterlijk van baksteen of natuursteen en zijn bijna niet te onderscheiden van de echte strips. Dergelijk strips zijn een stuk goedkoper dan de echte exemplaren maar ogen even mooi. Het gamma texturen en vormen is oneindig, van modern en vlak tot klassieke breuksteen-imitaties.
Natuursteenstrips
Buitengevels of betongevels kan je ook afwerken / renoveren door ze te bezetten met natuursteenstrips. Tal van soorten natuursteen zoals zandsteen, leisteen, kwartsiet, travertin, graniet enz... worden in dunne strips ( 5mm - 15mm ) op een paneeltje geplaatst dat je eenvoudig op de muur kan aanbrengen.
Keramische steenstrips
Zijn eigenlijk gewone wandtegels maar in "steenimitatie". Keramische steenstrips zijn voorzien van een glazuurlaag waardoor ze uiterst geschikt zijn als gevelbekleding in vochtig mileu. Ze zijn in tal van kleuren en dessins verkrijgbaar.
Gratis offerte steenstrips
Formaten en afmetingen steenstrips voor gevels
- Moduleformaat 50: ± 190 x 20 x 50 mm
- Waalformaat: ± 210 x 20 x 50 mm
- Moduleformaat 65: ± 190 x 20 x 65 mm
- Dik formaat: +/- 210 x 20 x 65 mm
- Normaal formaat: +/- 240 x 20 x 70 mm
Steenstrips op bestaande buitengevels
Je kan steenstrips gebruiken bij de renovatie van spouwmuren. Steenstrips kunnen op 2 manieren geplaatst worden op bestaande gevels met spouw:
- Tegen het binnenspouwblad
In sommige gevallen kan het beter zijn om de steenstrips te plaatsen tegen de buitenzijde van het binnenspouwblad. Denk maar aan metselwerk dat in zeer slechte staat verkeert. Dan is het beter om het buitenspouwblad af te breken en te isoleren tegen de buitenzijde van het binnenspouwblad waartegen vervolgens de steenstrips komen. Door het verlies van het buitenspouwblad zal de dikte van de isolatie voldoende dik moeten zijn.
- Tegen het buitenspouwblad
Indien het buitenspouwblad in goede staat is maar er geen of onvoldoende spouwisolatie aanwezig is, kunnen de isolatieplaten tegen het buitenspouwblad aangebracht worden. Er kan ook geopteerd worden om de spouw na te isoleren en vervolgens een minder dikke isolatieplaat te voorzien.
Steenstrips plaatsen bij nieuwbouw
Steenstrips kan je ook plaatsen op nieuwe muren. Er is dan geen spouw aanwezig. Het voordeel is dat de totale muurdikte van een nieuwbouw minder dik is omdat de steenstrips slechts 2 cm dik zijn. Dat levert binnen een plaatswinst op.
Steenstrips op isolatie
Tijdens het renoveren van gevels kan blijken dat het nodig is om extra thermische muurisolatie aan te brengen omdat de woning momenteel niet voldoet aan de energieprestatienormen. De gevelisolatie aanbrengen kan hierbij op verschillende manieren gebeuren. Ben je van plan om steenstrips te plaatsen mét buitenisolatie, dan bestaan er een aantal soorten na-isolatie met stijve isolatiepanelen.
De isolatiepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes van 6 cm tot 20/30 cm. Om de dikte te bepalen zal een studie gemaakt worden van de totale samenstelling van de buitenmuur. Het binnenspouwblad, isolatieplaten en steenstrips zullen samen een bepaalde maximale U-waarde (W/m²K) bereiken. Hoe lager de Lambda-waarde van de gekozen isolatieplaten, hoe minder dik ze dienen geplaatst te worden. Om te voldoen aan de wetgeving kan men kiezen uit verschillende diktes. Laat je bijstaan door een vakman of isolatiespecialist om de dikte te bepalen.
Soorten na-isolatie
Meestal worden XPS-isolatieplaten of EPS-isolatieplaten gebruikt ( Geëxtrudeerd hard Polystyreenschuim ). Dergelijk isolatieplaten zijn zeer drukvast, hebben en hoge isolatiewaarde en zijn waterdicht. De panelen zijn verkrijgbaar in een gladde uitvoering en in een voorgeprofileerde uitvoering.
1. Steenstrips plaatsen op gladde isolatiepanelen
Steenstrips kunnen op gladde XPS of EPS panelen gebruikt worden. Deze methode is vrij arbeidsintensief. De isolatieplaten worden met speciale lijm en ankers op de bestaande gevel bevestigd. Afhankelijk van het systeem en de soort ondergrond wordt een eerste egalisatiemortel op de isolatiepanelen aangebracht waarbij er een wapeningsnet aangebracht wordt om mogelijke scheuren en barsten te voorkomen, nadien gevolgd door een tweede en laatste grondeerlaag. Na het uitharden van de grondeerlaag worden de steenstrips één voor één aangebracht met een speciale bevestigingslijm. Vervolgens worden de steenstrips gevoegd.
2. All-in-one gevelisolatiesysteem
Verschillende fabrikanten van gevelstenen en baksteenstrips hebben een innovatief systeem op de markt gebracht waarbij het mogelijk is om steenstrips rechtstreeks op voorgefreesde isolatiepanelen aan te brengen. De gevel renoveren en isoleren kan in 1 keer.
Prijs steenstrips
Soort werk |
Prijs |
Offerte |
Steenstrips zonder isolatie |
Op aanvraag |
Offerte |
Steenstrips met isolatie |
Op aanvraag |
Offerte |
* excl. BTW
Steenstrips laten plaatsen?
Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte